PROMAT Srbija

Republika Srbija, Makedonija i Crna Gora
ul. Kopaonička 18, 18000 Niš

Violeta Antanasijević
menadžer prodaje


Tel: +381 (0) 18 4530 297
Mob: +381 (0) 64 6139 763
Fax: +381 (0) 18 4230 570

Email: promat-srbija@open.telekom.rs


 
 
Zidne konstrukcije
Protivpožarni pregradni zidovi,
zidovi na oknima i vanjski zidovi
 

U protivpožarnoj zaštiti razlikujemo nosive protivpožarne zidove, pregradne zidove, zidove hodnika, zidove stepeništa i vanjske zidove.
Navedeni zidovi moraju sprečiti prodor vatre i dima, kako bi se zaustavilo širenje požara. Pored ovog zahteva u smislu omeđavanja prostora, zidovi često imaju i statičku funkciju kao nosivi ili podupirajući građevinski elementi. Ova funkcija mora ostati očuvana tokom određenog vremenskog razdoblja i u slučaju požara.

Pregradni zidovi
Pregradni zidovi od Promat protivpožarnih ploča mogu se izvesti u nosivoj i u nenosivoj varijanti. Zavisno od zahteva, pregradni zidovi mogu biti jednoslojni ili dvoslojni, na primer kao zidovi na oknima bez nosive podupirajuće konstrukcije ili kao nenosivi zidovi s laganim metalnim profilima, nosivi kao čelična rešetkasta konstrukcija ili drvena podkonstrukcija (videti poglavlje “protivpožarna zaštita za drvene konstrukcije”).

U zidove se mogu ugraditi protivpožarna vrata, protivpožarne zaklopke, revizijski otvori, protivpožarna ostakljenja i otvori za kablove, vodove i cevi.

U svrhu ispunjavanja zahteva toplotne i zvučne izolacije, u zidne šupljine mogu se ugraditi dodatne izolacije od kanene vune.

Nosivi protivpožarni zidovi
Za deljenje velikih objekata, kao i kreiranje protivpožarnih “sektora” odnosno odsečaka, naročito u gradnji industrijskih objekata, Promat je razvio posebne nosive protivpožarne zidove koji se izvode u suvoj gradnji. Pored zahteva u pogledu klase otpornosti na požar, Promatovi nosivi Protivpožarni zidovi izloženi su u ispitivanju na požar i visokoj udarnoj sili.

Kombinacijom PROMATECT - Protivpožarnih ploča i nezapaljivih slojeva izolacije Promat-ov Protivpožarni zid 450.95 postiže izvanredne vrednosti zaštite od buke u skladu s najvišim zahtevima u visokogradnji.

Vanjski zidovi i ograde
Nenosivi vanjski zidovi u smislu norme HRN-DIN 4102 su građevinski elementi visine prostorije koji ograđuju prostor, na primer vanjski zidni elementi, ali i parapetni i nadvojni zidni elementi koji ne ograđuju prostor i koji povećavaju odnosno otvaraju put širenju vatre s vanjske strane objekata. Promat i ovde nudi dokazana i službeno ispitana rešenja u suvoj izgradnji.

 

Kod proizvodnje i montaže sledećih konstrukcija valja poštovati ispitne izveštaje i sertifikate, sve važeće norme, kao i sporedne norme i smernice. Isto vredi i za zaštitu čeličnih građevinskih delova od korozije.

Zidovi šahta i pregradni zidovi
F 90-A 150.41 284kB
Protivpožarno zidno okno od predgotovljenih elemenata
F 90-A 150.50 245kB
Zidovi šahta i pregradni zidovi
F 90-A 450.41 278kB
Pregradni zid
F 90-A 150.70 140kB
Zid sa rešetkastom čeličnom podkonstrukcijom, noseći
F 90-A 450.81 123kB
Dvostruki Protivpožarni nenosivi pregradni zid
F 90-A 450.95 162kB